Něco navíc

28. 02. 2016 Daniel Rufer

Francouzský cidre je jiný. Je to ve francouzských jablkách, ve francouzském slunci, dost možná i ve francouzské tradici. Cidre tam totiž není takový otloukánek jako u nás. První zmínky o zlatavém jablečném nápoji, který mírně zamotával hlavu, pocházejí už z 1.století před naším letopočtem. 

Francouzský cidre je přírodně perlivý, ten kvalitnější ve vinných lahvích. Většina ho pochází z Bretaně a Normandie.  Přírodně perlivý ze zákona - nesmí být dosycován.

Když mluvím o tom něčem navíc, nabízí se srovnání s českým Cidre Kliment. To je totiž také v podstatě cidre francouzského typu. Taky zraje v lahvích, taky není sycený. A že je udělaný pořádně, poctivě a dobře, o tom není nejmenších pochyb. Val de Rance je ale oproti němu plnější. Míchá se v něm celá spousta chutí a vůní.

Pro začátek doporučuji Val de Rance bio. Je to taková střední cesta. Hezky moštový, ne moc suchý. Pak už se můžete rozhodnout, jestli přisladit (doux) nebo přiostřit (brut).




Okomentovat

Vezměte prosím na vědomí, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.