O cideru v Českém rozhlase

20. 08. 2015 Daniel Rufer

Před časem jsem mluvil o cideru a o tom, co se s Tomášem snažíme dělat, v ČRo Hradec Králové. Bylo to příjemné povídání, v horkém letním dni, kdy to už od šesti ráno, kdy jsem se do Hradce vydal, bylo tak leda na pití cideru. Tropický den, jak má být.

Krátce jsme probrali, co to cider vlastně je. Často se mě totiž zákazníci ptají, co je to cider, kam si ho zařadit. Pivo, víno. Pivo to není proto, že je čistě z jablek, nevaří se, nemá v sobě slad. Víno to striktně vzato není také, ale má k němu blíž. Jeden z našich ciderů se dokonce nevíno jmenuje. Když to hodně zjednoduším, cider vlastně vyrobíte tak, že smoštujete jablka a mošt necháte prokvasit. A jaký bude výsledek závisí na detailech - jaké odrůdy jablek použijete, při jaké teplotě necháte kvasit, zda a jak výsledek ošetříte,.. Chystáme se vyrobit pro vlastní potřeby pár menších várek - výroba cideru totiž není složitá. S výsledky se jistě pochlubíme, ale to až příští rok.

PS: Ten rozhovor se mnou dělali brzo ráno, tak omluvte, že mi trochu trvalo nastartovat motor. A taky opravuji tu informaci, že alkoholivost cideru nemá horní hranici. Ona ji totiž má - díky za upozornění, Milane. :)




Okomentovat

Vezměte prosím na vědomí, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.